Як змінилися ціни на продукти під час карантину
Державна служба статистики оприлюднила інформацію щодо вартості харчових продуктів з початку року і порівняла їх з минулорічними показниками.
Так в період з січня по квітень найбільше подорожчали цибуля, гречка та яблука
Наскільки відбулося подорожчання
- ріпчаста цибуля подорожчала на 105,1% і тепер вона коштуює 18,5 грн/кг.
- вартість гречки збільшилася на 27,4% до 35,4 грн/кг.
- ціна яблук зросла на 18,1%, до 27,4 грн/кг.
Які продукти здешевшали
- вартість яєць знизилась на 22,6% до 1,7 грн. за шт,
- куряче філе здешевшало на 13,3%, відповідно до 88,2 грн./кг.
Зміна вартості алкогольних і тютюнових виробів
- ціна сигарет преміум класу стала вищою на 7,0% що орієнтовно 50,8 грн. за пачку,
- вартість пива з початку року зросла на 1,4%.
- Натомість горілка подешевшала на 0,1%, і середня ціна становила 92,2 грн. за 0,5 літра.
З початку травня продукти подорожчали на 0,5%
- харчові продукти зросли в ціні на 0,6%.
- ціни на ліки дещо знзилися завдяки стабільності валюти.
- майже не зазнала змін вартість доставки продуктів, проте подорожчали страви із закладів швидкого харчування (причиною цього стало зростання попиту і спроби закладів компенсувати збитки від карантину).
- ціни на бензин і дизпаливо залишалися стабільними після квітневого падіння, проте здорощав автомобільний газ.
Якщо порівнювати ціни в червні 2020 р. з минулорічними показниками, то лідерами здорожчання є гречка, картопля і яйця. Так вартість гречки збільшилася майже на 150%.
Інші продукти, ціни на які зросли
- картопля – 34% (до 11,6 грн./кг.);
- яйця – 30% (до 16,5 грн./10 шт.);
- молоко – 11% (до 25,64 грн./л.);
- сметана – 16% до 59,7 грн/л;
- масло – 13% до 151,6 грн./кг.;
- свинина – 8% до 82,35 грн./кг;
- яловичина – 15% до 92,2 грн./кг;
- птиця – 3% до 48 грн./кг.
Які продукти подешевшали:
- пшоно – на 14% до 12,9 грн./кг;
- капуста – на 33% до 6 грн./кг;
- буряк – на 50% до 6 грн./кг;
- морква – на 44% до 7,17 грн./кг;
- цибуля – на 32% до 9,75 грн./кг.